Endoscopische bypass vervangt grote buikoperatie
Endoscopische bypass vervangt grote buikoperatie
Afgelopen week is in het UMC Utrecht voor het eerst via een endoscopische behandeling een verbinding gemaakt tussen de maag en de dunne darm bij een patiënt met een tumor in de twaalfvingerige darm. Deze behandeling is voor het eerst in Nederland uitgevoerd. Voorheen was voor deze behandeling een grote buikoperatie nodig.
Bij patiënten waarbij de maaguitgang geblokkeerd is, meestal door een tumor in de twaalfvingerige darm, is het nodig dat de maaginhoud weer kan doorstromen. Voorheen maakte de chirurg hiervoor via een operatie een nieuwe verbinding tussen de maag en de dunne darm. De patiënt kan dan weer eten en drinken. Met een nieuwe endoscopische behandeling is het mogelijk om de twaalfvingerige darm te omzeilen en een directe verbinding te maken tussen maag en dunne darm via een speciale endoscopisch geplaatste stent.
Minder pijn en sneller herstel
De behandeling is afgelopen week uitgevoerd door prof. dr. Frank Vleggaar en dr. Leon Moons, MDL-artsen van het UMC Utrecht. Volgens Vleggaar is deze innovatieve behandeling een enorme verbetering voor de kwaliteit van leven van patiënten. “Doordat de behandeling nu endoscopisch kan en er een directe verbinding gemaakt kan worden tussen maag en dunne darm, is de behandeling veel minder belastend. Patiënten hebben minder pijn na de behandeling en herstellen sneller. Zij kunnen bijvoorbeeld weer sneller normaal eten. En omdat er geen operatie nodig is, is de kans op infecties en complicaties kleiner.”
De endoscopische bypass van de maag naar dunne darm kunnen we vanaf nu bij meer patiënten toepassen die door een tumor een blokkade hebben van de maaguitgang.
Verder lezen?
Lees meer over darmkanker op umcutrecht.nl